Учебници или компютри? Избрана

05 Дек 2013

Всички помним тежките раници, наблъскани с учебници.

Днес положението се променя – в много държави учебниците се заменят с материали във вид на анкети и таблици. Цифровата революция, особено в страните, в които има свободен достъп до интернет, сложи край на властта на учебниците. Вече почти всички учебни материали може да се получат директно в час от таблет или ноутбук.

Книжни учебници или електронни?

Споровете обаче нужен ли е хартиеният учебник на съвременния ученик продължават. Във Великобритания например през 2014 г. правителството настоя за връщането на традиционните учебници в училищата, защото британските подрастващи изостават по успеваемост от връстниците си в Далечния Изток. Но в последно време високопоставен съветник на правителството по въпросите на образованието заяви, че в близките пет години трябва окончателно да се избавят от хартиените учебници, тъй като заради цифровите ресурси те остаряват веднага след публикуването им.
Изследване, проведено в Кеймбридж, установи, че най-успешни в областта на училищното образование са страните, които са запазили учебниците като основа за системата на преподаване.

В Южна Корея и Финландия са най-високите показатели на разпространение на учебниците – над 95% от учащите се имат поне по един учебник. Тези две държави заемат съответно пето и шесто място в международния рейтинг PISA, съставен върху резултатите от тестове, проведени с 15-годишни учащи се в различни страни. Според данни на ЮНЕСКО в някои африкански страни като Централната африканска република и Камерун един учебник се пада на 10-12 ученици.

Привържениците на хартиените учебници твърдят, че тяхното използване икономисва средства на училищата и намалява натоварването на учителите, които просто следват учебната програма и няма да им се налага непрекъснато да разпечатват и раздават учебни материали. Според тях това е и единственият вариант в държавите, където достъпът до интернет е ограничен или скъп. Противниците на учебниците обаче контрират, че в бедните страни много родители не могат да си позволят купуването на учебници. Освен това те се издават в масови тиражи и не позволяват в клас да се провежда диференцирано обучение на деца с различно ниво на подготовка. И още – учебниците не са в състояние да се конкурират с таблетите по актуалност.

Оценете
(3 гласа)
Super User

Понякога мечтите стават реалност...

Уеб сайт: www.ou-slaveykov.com
Влезте, за да коментирате

Контакти

ОУ ''П.Р. Славейков''
България
с. Смирненски
ул. Цар Асен 11тел./факс 081652223
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последни новини

Фото галерия

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd