Училищната униформа – удобство или опит за контрол?

28 Фев 2014

Училищната униформа е била въведена за първи път в Англия през XVI век по времето на крал Хенри VIII.

Днес към нея се отнасят по различен начин. Всъщност униформата не е само удобно облекло, което позволява бързо да се приготвиш сутрин за училище. Зад нея стои сложна политическа реалност, различна в отделните страни. Във Франция например училищната униформа не е задължителна от 60-те години на миналия век. В държавните учебни заведения обаче са забранени тюрбани, воали и забрадки, които се отнасят към категорията „явни религиозни символи“. Предложението за въвеждане на единна ученическа униформа в Германия предизвика през 2006 г. бурно възмущение заради асоциациите с епохата на нацизма.

В някои страни на Латинска Америка като Аржентина и Мексико само частните училища имат установена униформа, която подчертава социалния статус. В много африкански държави обаче училищните униформи са задължителни, а в Гана от 2013 г. ги раздават безплатно. Такава е ситуацията и в много азиатски страни, в които училищната униформа е въведена още по времето на колониализма.

Каква е ползата за самите ученици?

Привържениците твърдят, че униформата помага да се заличат социалните различия между децата, укрепва дисциплината, повишава посещаемостта и осигурява на децата чувство на гордост от училището им.

Противниците на униформите са на мнение, че те потискат индивидуалността и свободната изява. Те са убедени, че униформата сама по себе си не може да отстрани социалните различия между децата. Трети смятат, че униформите са още един начин за бъркане в джоба на родителите, което е изключително неприятно особено при бедните семейства.

Оценете
(3 гласа)
Super User

Понякога мечтите стават реалност...

Уеб сайт: www.ou-slaveykov.com
Влезте, за да коментирате

Контакти

ОУ ''П.Р. Славейков''
България
с. Смирненски
ул. Цар Асен 11тел./факс 081652223
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последни новини

Фото галерия

DMC Firewall is a Joomla Security extension!