Ваканциите – колко да са дълги и трябва ли да се поставят задачи за лятото?

28 Фев 2014

Продължителността на учебната година силно се различава в отделните страни

– в някои може да бъде 75 дена по-дълга в сравнение с други.

Учебната година в Китай е една от най-продължителните в света – 260 дена, японските деца учат 243 дни, а корейските – 220 дни. В Израел, Германия, Русия и Зимбабве учебната година е по 210 дни, а в Коста Рика, Боливия и Южна Африка – само 180 дни. Франция е известна с дългите си ваканции, но пък учебният ден продължава до осем часа.

Според статистиката не съществува връзка между представянето на страната в рейтинга на PISA и продължителността на учебния ден. Доказателство за това е фактът, че във Финландия, която е призната за един от лидерите в сферата на образованието, продължителността на учебния ден е с 30% по-кратка от тази във Франция.

Държавите се различават и по часа, в който започва учебният ден. В Бразилия и в Кения учениците са в час още в 7 сутринта, а в Австралия – чак в 9.30.

Бурни спорове предизвикват и домашните работи. Препирните се водят най-вече за това дали изобщо са необходими или е по-добре децата да отдъхват и играят, когато не са на училище.

Неотдавнашно американско проучване установи, че учениците от първоначалните класове по целия свят са прекалено много затрупани с домашни работи. Педагози смятат, че всяка година, прекарана в училище, трябва да води до увеличаване на времето, отделяно за домашни работи, с 10 минути. Родителите в много страни на Източна Европа или Далечния Изток обаче не са съгласни с тази препоръка, защото техните деца отделят за домашни работи четири пъти повече време от връстниците си в другите държави.

 

Оценете
(2 гласа)
Super User

Понякога мечтите стават реалност...

Уеб сайт: www.ou-slaveykov.com
Влезте, за да коментирате

Контакти

ОУ ''П.Р. Славейков''
България
с. Смирненски
ул. Цар Асен 11тел./факс 081652223
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последни новини

Фото галерия

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd